U petak, 6. novembra 2020. godine, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović boravio je u posjeti džematu Vrapčići i predvodio džuma-namaz.

Govoreći o pandemiji koronavirusa u hutbi je istakao da bismo „živeći sa ovom kušnjom ili izazovom neminovno trebali biti podstaknuti da razmišljamo o suštini i smislu života, o međuljudskim odnosima, budućnosti planete zemlje, kulturi, znanju i obrazovanju.“

Pozvao je vjernike na odgovornost, strpljivost i ustrajnost. „Da bi se održalo društvo i država, a to znači red, sistem i poredak, potrebno je puno volje, patriotizma i požrtvovanosti.  Društvo, sistem i državu sačinjavaju, održavaju i grade odgovorni pojedinci. Ne nastaje ništa samo od sebe. Nije edeb rušiti, već je edeb davati doprinos, održavati i popravljati, koliko god više možemo“, poručio je muftija.

Muftija je u hutbi, između ostalog, govorio i o mjesecu mevluda i dosljednom slijeđenju poslanika Muhammeda, a.s.

„U mjesecu mevluda podsjećamo se više i naglašenije misije poslanika Muhammeda, a.s., njegovog uzornog moralnog načina života, žrtve i sabura na putu objašnjavanja i dostavljanja božanske poruke ljudima. Podsjećamo se s koliko mudrosti i pažnje je gradio medinsku društvenu zajednicu zajedno sa sljedbenicima ehlu-l-kitaba, jevrejima i kršćanima, uvažavajući svačije pravo na slobodu iskazivanja i prakticiranja vjere. Različitost u vjerovanju prihvatio je kao Allahovu volju,“ istakao je.

Naglasio je da je „Islam kultura mira, stil života koji proizvodi kvalitetna civilizacijska ostvarenja. Vjera je ta koja spaja, povezuje i kultivira“, te je pozvao vjernike da svojim uzornim načinom života svjedoče da slijede Poslanika, jer je to najbolji čin odanosti i vjernosti njemu.  


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?