U petak, 10. decembra 2021. godine, u svim džamijama na području Muftiluka mostarskog gdje se klanja džuma-namaz (110 džamija), interpetirana je hutba u povodu obilježavanja 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Autor hutbe je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Mostar mr. Dino-ef. Maksumić, a hutbu prenosimo u cjelosti:

 

"Hvala Allahu Uzvišenom, Milostivom, Samilosnom. Hvala mu na blagodatima mira, spokoja, milosti, blagosti i suosjećanja. Hvala mu na blagodati porodice i potomstva. Neka je salavat i selam na našeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., milosti svim svjetovima, najboljega odgajatelja i učitelja.

 

Poštovani muslimani,

Principi na kojima se bazira uspješno i zdravo  društvo su između ostalih principi milosti, ljubavi, empatije, suosjećanja, brige i pažnje. Ovi principi su duboko utkani u našu plemenitu vjeru, oni se vide u njenim propisima, uputama i savjetima. Uspješna društva vode brigu o visokom moralu i istinskim pozitivnim vrijednostima poput navedenih.

 Statistike, činjenice i apeli državnih organa govore da u našem društvu postoje određene anomalije koje narušavaju ove principe te kazuju da pojedinci u našoj široj društvenoj zajednici nisu shvatili važnost i neophodnost milosti, ljubavi i suosjećanja pa čak i prema svojim najbližim članovima porodice.

Malo je poznato da se  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava 25. novembra, istog dana kada obilježavamo i neizmjerno važan dan za našu državu Bosnu i Hercegovinu, Dan državnosti.

Pošto se i dalje nalazimo u danima kada se na internacionalnom nivou obilježava i aktivnije govori o ovoj negativnoj pojavi, potrebno je i sa ovog časnog mjesta i ovoga posebnog dana skrenuti pažnju na istu.

Jedan od najraširenijih oblika ugrožavanja osnovnih ljudskih prava je nasilje nad ženama. Takva vrsta nasilja, nažalost, ostaje neregistrovana, jer se žene teško odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće radi straha da će se nasilje nastaviti i pogoršati. Pored ovog razloga, postoje i ekonomski razlozi ovisnosti žene od nasilnika, nepostojanje samopouzdanja, te mišljenje žene-žrtve da joj ionako niko ne može pomoći.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je povodom ovog datuma objavilo saopštenje za javnost u kojem su kazali „da je prema podacima Ujedinjenih nacija polovina ubijenih žena stradala  od ruke svojih sadašnjih ili bivših muževa ili partnera. Zbog  svega ovoga trebamo što češće iznositi ovaj problem u javnost, kako bi probudili kolektivnu, ali  i individiulanu  svijest da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti. Svjedoci  smo da je došlo  do  drastičnog porasta broja slučajeva nasilja u porodici od početka  pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Ne smijemo šutiti o nasilju  i nijemo ga posmatrati. Moramo pomoći žrtvama i ohrabriti ih da prijave nasilnike, a nadležne  institucije  su dužne da ih adekvanto kazne.“

 

Poštovane džematlije,

Naša lijepa vjera nas uči da je Allah dž.š. sam sebi zabranio zulum-nasilje, te ga je zabranio svim svojim stvorenjima. Za Njegovog miljenika Muhammeda, s.a.v.s., je u ajetu, kojeg svakodnevno na kraju zikra poslije namaza učimo, kazao da je milost svjetovima:

 

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ ‎

„A tebe smo, o Muhammede, samo kao milost svjetovima poslali.“

 

Kur'an govori da su muž i žena jedno drugom kao odjeća.

 

هُنَّ لِبَاسٌ لَكُمْ وَأَنْتُمْ لِبَاسٌ لَهُنَّ

„One su vaša, a vi njihova odjeća“

 

Također veli:

 

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

“I jedan od dokaza Njegovih je što za vas od vrste vaše stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.“

 

Poslanik, a.s., je govorio: „Najpotpuniji vjernik je onaj koji je najljepšeg ponašanja, a najbolji među vama su oni koji su najljepšeg ponašanja prema svojim suprugama.“ (Tirmizi)

 

Islam nas podučava da veza čovjeka i supruge nije samo intimna veza, nego nju čini i vjera u jednog Boga, međusobna ljubav, blagost, samilost, briga, pomaganje i zajednička odgovornost za potomstvom.

Zar nakon saznanja da su najčestitiji muslimani oni koji su najljepšeg ponašanja i ophođenja prema svojim suprugama, nakon saznanja da je Allah zabranio nasilje prema bilo kome, nakon saznanja da sami Bog uspostavlja ljubav i samilost među supružnicima, nakon saznanja da su supružnici jedni drugima poput odjeće koja treba da daje osjećaj sigurnosti i topline, zar možemo nakon svih ovih činjenica i zamisliti da musliman, ne daj Bože, čini nasilje svojoj supruzi na bilo koji način, da je fizički ili psihički maltretira ili zlostavlja, udaranjem, psovkama, vrijeđanjem, prijetnjama ili slično!?

Nezamislivo je da musliman čini takvu vrstu tiranije i to osobi koja mu je najpreča da joj čini dobro i izražava samilost i ljubav, djelima i riječima.

Nažalost, zabilježeni su i takvi slučajevi u muslimanskim porodicama širom Bosne i Hercegovine.

Takvo ponašanje se mora pod hitno zaustaviti i spriječiti, te pomoći žrtvi koliko je to moguće.

Poslanik, a.s. je rekao: „Pomozi svome bratu, bilo da čini nepravdu (nasilje) ili da je njemu učinjena nepravda!” Upitan, kako će mu se pomoći ako čini nepravdu, Allahov Poslanik, s.a.v.s.je odgovorio: „Tako što ćeš ga uhvatiti za ruku.” tj. spriječiti da više ne čini nepravdu, jer je i to svojevrstan vid pomoći“

 

Uzvišeni Gospodar poručuje:

 

وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا وَجَعَلَ لَكُم مِّنْ أَزْوَاجِكُم بَنِينَ وَحَفَدَةً وَرَزَقَكُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ ۚ أَفَبِالْبَاطِلِ يُؤْمِنُونَ وَبِنِعْمَتِ اللَّهِ هُمْ يَكْفُرُونَ

„Allah vam od vrste vaše stvara žene, a od žena vaših dariva vam sinove i unuke, i lijepa jela vam daje. Zar da u neistinu povjeruju i blagodati Allahove poriču?!“

 

Allahov Poslanik, s.a.v.s., koji nam treba biti uzor u svemu, nikad nikoga nije udario, pogotovo svoju suprugu ili bližnje. Takve postupke je osuđivao isto kao što je osuđivao nemilost i bezosjećajnost u svojoj okolini i društvu.

 

Poštovana braćo,

Niko u našem društvu ne smije biti izložen mučenju, ponižavanju ili kažnjavaju na bilo koji način. Nehumano i okrutno ponašanje je u suprotnosti sa Allahovim odredbama i namjerama naše vjere. Takvo ponašanje predstavlja grubo kršenje kako Allahovih propisa tako i državnih zakona. Nasilje nad ženama se ni pod kakvim izgovorom ne može opravdati niti u razumske, vjerske ili običajne mjere uokviriti. Ono je zlo i samo zlo. Ono je pogrešno i teški haram. Takvo ponašanje trebamo osuđivati i sprečavati, a žrtvi pomoći koliko možemo.

Molimo Allaha Njegovim lijepim imenima i uzvišenim svojstvima da nas učini boljim muslimanima, boljim muževima, očevima, potomcima. Molimo Ga da nam podari snage, mudrosti i strpljenja da naše društvo usmjeravamo ka boljem i korisnijem. Molimo Allaha da nasilnicima oduzme snagu a podari iman,  milost i blagost. Amin!"


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?