Centralni mevluski program u povodu Lejetu-r-Regaiba na području Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar održan je, u četvrtak 3. februara 2022. godine, u džamiji Ali-bega Lafe na Pijesku. Mevlud su proučili mostarski imami, a prigodan vazu-nasihat održao je glavni imam mr. Dino ef. Maksumić.

Na početku obraćanja prisutne džematlije je podsjetio na važnost spoznaje brojnih blagodati kojim je Uzvišeni Stvoritelj obdario sljedbenike islama i konstantnog odgovornog odnosa spram svih vrsta ibadeta. Obzirom da noć Lejetu-r-Regaib dolazi u jednom od svetih mjeseci pojasnio je značenje i posljedice činjenja nasilja u njima naglasivši pri tome da je jedan od vidova nasilja i činjenje bilo kakvih grijeha. „Grijesi u ovim mjesecima su posebno teški. Grijesi prema sebi ili drugome u ovome mjesecu se navode kao poseban grijeh i posebno zlo. Zato molimo Allaha da se nadahnemo i ojačamo našu volju, našu vjeru da činimo dobra djela i što više iskrenog ibadeta“, kazao je ef. Maksumić.

Govoreći o dovama u noći Lejetu-r-Regaiba akcentirao je da vrijeme dove nije ograničeno i da ih vjernici često, svakog dana trebaju učiti. Kao ilustraciju jedne od njih iskoristio je kur’ansku dovu iz sure Kehf „Gospodaru naš, podari nam od Tebe milost i u ovome što mi radimo podari nam razboritost.“

Posljedično sadržaju dove referirao se i na opće društveno stanje u našoj zemlji. Ohrabrio je vjernike da pokažu strpljenja i iskrene nade da će sve izaći na dobro. „Vjernik je uvijek zahvalan Allahu, ako je dobro kaže elhamdulillah, a ako je izložen kušnji strpljiv je i nada se nagradi za to, jer je Allah uz bogobojazne“, poručio je ef. Maksumić.

 

(medzlismostar.ba)


Islamski centar Mostar