Odjel za brak i porodicu Muftijstva i Medžlisa Islamske zajednice Mostar u četvrtak je organizovao program obilježavanja Svjetskog dana Hidžaba. Program je održan u multimedijalnoj sali Studentskog Hotela u Mostaru, a učestvovale su i učenice Karađoz begove medrese.

– U mubarek noći Lejletu-r-Regaiba, ohrabrenja vjernika, gdje vjernici najglasnije i najskrivitije želje predaju Utočištu, Gospodaru svjetova, ovim lijepim povodom obilježavanja Svjetskog dana Hidžaba, multimedijalna sala Studentskog Hotela bila je ispunjena hanumama i djevojkama nurli lica, koje su došle slušati lijepu riječ, nasihat, iskustva i milozvučne kaside o hidžabu – rekla je koodrinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Mostar Fatima Puce.

Pred predavanje hafize Indire-Mujkanović Tulek, a nakon proučenog ašereta i kaside, prisutne je poselamila koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijsva Lejla Mezit. Hafiza Indira je vjeroučiteljica, ali i angažovana na projektima medžlisa. U svom obraćanju osvrnula se na Kur’anske ajete o propisima hidžaba. Prenijela je i svoja lična iskustva nošenja mahrame i na kraju poslala poruku podrške, nade i ljubavi svakoj ženi koja odluči prigrliti hidžab.

Program je pripremila i moderirala Fatima Puce koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Mostar, a atmosferu su dodatno uljepšale kaside u izvedbi učenica medrese, te nastup Sare Mezit koja je uz gitaru otpjevala pjesmu na turskom jeziku.

Specijalna gošća programa bila je Alena Ćemalović, sada svima poznata kao trenerica Lane Pudar. U bogatoj Aleninoj biografiji nalazi se i to da je diplomirala i magistrirala na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, gdje je trenutno na doktorskom studiju iz Kineziologije, ali i zaposlena kao viša asistentica. Već deset godina radi kao trenerica plivanja na različitim projektima, a postignuti uspjesi u 2021. godini su najbolji u historiji sporta BiH. Alena svoj hidžab nosi ponosno dvije godine i naglašava kako je vjera njen smiraj, ali i snaga.

U duhu samog programa, uručena su priznanja i hedije za dvije džematlijke čija lica krasi hidžab, Duda Smajkić koja ponosno nosi hidžab dugi niz godina, i Minela Kekić najnoviji primjer druženja sa hidžabom.

Na kraju programa, dašak mladosti, ljepote i kreativnosti pronijele su učenice Karađoz begove medrese noseći kreacije iz kolekcije „Vert“ koju same kreiraju i šiju. Nakon programa uručene su i zahvalnice za sve učesnice u programu, te nastavljeno je druženje uz poslastice u separeu Studentskog Hotela u režiji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

  • Dan_hidzaba_1
  • Dan_hidzaba_2
  • Dan_hidzaba_3
  • Dan_hidzaba_4
  • Dan_hidzaba_5

(medzlismostar.ba)