Ovogodišnja manifestacija povodom Svjetskog dana hidžaba u organizaciji Odjela za brak i porodicu MIZ Livno sadržavala je niz aktivnosti.

Program je održan 5. februara u večernjim satima u edukativnim prostorijama na Žitarnici. Bila je ovo prva javna manifestacija, s javnim pozivom, od početka pandemije, jer su muallime nastojale što više da se pridržavaju epidemioloških mjera u protekle dvije godine. Obzirom na tu činjenicu, ovogodišnje druženje bilo je izuzetno posjećeno.

Specijalna gošća manifestacije bila je uvažena mr. Elma Tatar Avdić, psiholog i bračni psihoterapeut, te profesorica i odgajateljica u medresi Osman ef. Redžović. Profesorica je govorila o vrijednosti DOVE kroz prizmu Kur'ana i primjera iz bogate povijesti islama, naravno sa akcentom na hidžab kojeg je također naslovila dovom, jer svaka vjernica noseći hidžab svakodnevno dovi Uzvišenom da je taj čin približi Njegovom zadovoljstvu.

Najstarija članica Udruženja žena MIZ Livno (Odjela za brak i porodicu), hadžinica Safa Burza izrazila je želju da ovu noć počasti sve prisutne povodom svog rođendana, tako da je tokom čestitanja i uručivanja poklona bilo i suza radosnica. Hadžinica Safa je primjer vjernice koja svaki dan svoga života nastoji činiti dobra djela, te iako je lošijeg zdravlja i sve teže dolazi na druženja, ipak nastoji svakog ponedjeljka da dođe na halku Kur’ana. Na taj način šalje veliku poruku svima koji svoje zdravlje uzimaju sa rezervom i ne koriste ga prije bolesti. Sve prisutne uputile su hajr dovu za njezino zdravlje uz mnogo emocija.

U saradnji sa udruženjem Oaza, muallime Šejla M.K. i Merima M. uručile su hedije, cekere sa hidžabom i predivnim haljinama za nekoliko pokrivenih djevojaka i hanuma, a sve pokrivene hanume iz Livna dobile su simbolična priznanja. Tokom programa organiziran je i kviz znanja, kako bi prisutne ponovile šta su naučile tokom predavanja. Deset žena je dobilo knjige kao nagrade za odgovorena pitanja.

Horska sekcija Udruženja prisutne je počastila sa izvedbom nekoliko ilahija posvećenih temi hidžaba. Na kraju programa sve priutne su se počastile večerom i slasticama koje je obezbijedila hadžinica Safa Hranu su pripremili Gradska pitara iz Livna, koji su prisutnu dječicu počastili pizzama.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Šejla M.K.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?