Promocija knjige “Lakišića harem u centru Mostara-trajanje i otimanje” u organizaciji džemata Dračevice i džemata Gnojnice održana je nakon jacije namaza, 29.12.2023. godine, u džamiji u Dračevicama. O samom djelu govorili su Mirsad ef. Fale, Mustafa ef. Čolakhodžić i Šefkija Džiho. Moderator je bila Lamija Fale.

Mirsad ef. počevši od koncepta knjige, izložio je određene detalje sa stranica ovoga djela, o prostoru kojeg je zauzimao Lakišića harem i o dokazima koji ukazuju na odnos prema zahtjevima IZ i upornost i istrajnost IZ na putu vraćanja u posjed harema.

Mustafa ef. istakao je važnost vakufa i definiciju istog, podstakao na bitnost imovine koja je izuzeta iz redovnog pravnog prometa stvarima i koja je određena u svrhu da koristi drugima.

Džiho je naglasio važnost prava koje imamo u slučaju ne samo harema, već bilo čega drugog na tom mjestu. Uostalom, kazao je da je harem samo dodatni argument, jer bismo svakako trebali imati pravo na dio prostora u Centralnoj zoni Grada u kojem živimo. Centralna zona kao srce Mostara, ne smije biti oličenje jedne određene kulture, nacije ili vjere. U ovom Gradu niko nema pravo da otuđi nečije pravo. Podsjetio je na plan projekta Islamskog centra koji, te se zapitao ako se sami Bošnjaci muslimani ne interesuju za isti, kako da se sprovede u djelo? Stavio je akcenat na zajedništvo i snagu. Džiho je istakao borbu muftije u penziji Seida ef. Smajkića, kao i borbu i zalaganje aktuelnog muftije Salema ef. Dedovića.

Djelo “Lakišića harem u centru Mostara- trajanje i otimanje” važno je čitati i pričati o istom. Upravo ovim djelom u izdanju Mostarskog muftijstva i Medžlisa Islamske zajednice Mostar podsjećamo Bošnjake na njihovo pravo i iznosimo istinu koju zaslužuje svako da čuje, te da onda i razmisli o istoj.

(www.medzlismostar.ba)

 


Islamski centar Mostar