Kao što je i najavljeno, u petak 29.12.2023. godine u 11:30, u džamiji “Bosanski mudžahidi” u džematu Zalik predstavljena je knjiga “Lakišića harem u centru Mostara-trajanje i otimanje”.

O knjizi, njenom sadržaju i aktivnostima koje islamska zajednica vodi na polju zaštite vakufske imovine, a posebno Lakišića Harema, govorili su Šefik ef. Čavčić, imam džamije, mr. Ilham ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje pri Muftijstvu mostarskom i jedan od autora knjige i Harun Kurtović, pomoćnik predsjednika Medžlisa IZ Mostar.

Evidentna je pažnja i zainteresiranost prisutnih džematlija za ovu temu.

Između ostalog promotori ukazivali su na značaj izlaska ovog djela, koje je uz sve naučne radove i tekstove uvaženih autora i svojevrsni skup dokumenata o istraživanju Islamske zajednice i njenog rukovodstva na zaštiti zajedničke, vakufske, imovine.

Napravljena je jedna retrospektiva napada i nasrtaja kroz protekla desetljeća na ovom centralnom lokalitetu grada Mostara, ali i dokumentovana istrajnost Islamske zajednice, predvođene dvojicom živih muftija h. Seid ef. Smajkićem i sadašnjim mr. Salem ef. Dedovićem i dvojicom predsjednika Medžlisa IZ Mostar g. Ramizom Jelovcem i aktuelnim mr. Džaferom Alićem, u zaštiti istog. Pomenuto je da je u isto vrijeme kad je oduzet Lakišića Harem, oduzet i uništen i harem u Zaliku.

Na kraju je poslana poruka da će Islamska zajednica nastaviti sa svojom misijom i zaštiti ovog lokaliteta svim pravnim sredstvima, kako pred domaćim tako i pred međunarodnim faktorima, uprkos svim opstrukcijama i preprekama koje joj se svesno nameću, te će knjiga biti prevedena i na engleskom jeziku .

(www.medzlismostar.ba)