Promocija knjige “Lakišića harem u centru Mostara: trajanje i otimanje” održana je u Šarića džamiji, u petak, 19. januara, nakon jacija-namaza. Promotori su bili Almir ef. Hondo, Mustafa ef. Jelovac i mr. Ilham ef. Puce.

Istakli su značaj ove knjige za sagledavanje sveukupne situacije i društvenih odnosa u Gradu Mostaru, pa i šire, a naročito njen doprinos u razumijevanju nepravednog i diskriminirajućeg odnosa prema Islamskoj zajednici i njenim legitimnim i legalnim zahtjevima.

U tom kontekstu promotori su predočili neke primjere iz knjige, koji su njima bili najupečatljiviji. Izražena je nada da će knjiga pojačati svijest o važnosti i neotuđivosti vakufske imovine, te da će se čim prije spriječiti i zaustaviti nepravda koja se u kontinuitetu čini otimanjem vakufske parcele nekadašnjeg Lakišića harema koji je zauzimao površinu od 19 dunuma u samom centru Mostara.

Naglašeno je da je nehumano što se ne dozvoljava Islamskoj zajednici da makar dio nekadašnjeg Lakišića harema vrati u svoj posjed i da raspolaže s njim.

(www.medzlismostar.ba) 


Islamski centar Mostar