Promocija knjige “Lakišića harem u centru Mostara: trajanje i otimanje” upriličena je uutorak, 23.01.2023. god., u prostoriji mekteba Karađoz-begove džamije. O knjizi su govorili promotori: prof. Smajo Čolaković, prof. Elvedina Kazazić, Jasmina Šahić, Sanjin-ef. Šahić i hfz. Jusuf-ef. Bećoja.

Na početku je hafiz Bećoja u ime džematskog odbora džemata Brankovac prisutne pozdravio i izrazio im riječi dobrodošlice zahvalivši im se na izdvojenom vremenu. Potom je najavio prvog promotora knjige, profesoricu Kazazić, koja je u svom obraćanju iznijela kratak historijski pregled o Lakišića haremu navodeći određene detalje iz prethodnih društveno-pravnih sistema. Zatim se dotakla naučnih radova koji tretiraju predmetnu problematiku. Efendija Šahić kao drugi promotor govorio je o centralnoj zoni Grada Mostara između integracije i dezintegracije podvlačeći važnost inicijative da ta zona bude linija mira i međureligijskog susreta. Uslijedilo je obraćanje trećeg promotora, Jasmine Šahić, čiji se elaborat bazirao na proces nelegalne urbanizacije Centralne zone Mostar što je posebno vidljivo na primjeru izgradnje zgrade “Minipex”. Hafiz Bećoja svoje izlaganje je sažeo iznijevši konkretne primjere opstrukcija i ignorirajućeg odnosa hrvatske politike i njoj odanih kadrova spram legalnih i legitimnih zahtjeva Islamske zajednice. Završne riječi okupljenoj publici je uputio prof. Čolaković iznijevši izdvojene reakcije povodom otimanja Lakišića vakufa. Na kraju su prisutni imali priliku postavljati pitanja i diskutovati.

Ova džematska promocija knjige jedna je u nizu već nekoliko održanih promocija na istu temu u više džemata. Zbog njene važnosti i aktuelnosti, Medžlis Mostar planira do ramazana u svim mostarskim džematima organizirati promociju ove knjige.

(www.medzlismostar.ba)


Islamski centar Mostar