Nakon okončanja procedure prikupljanja svih potrebnih dozvola, danas je u Muftijstvu mostarskom potpisan Ugovor za obnovu džamije Muje Kotezlije koja se nalazi u Kotezima, na obodu Popovog polja.

Ugovor su potpisali Medžlis Islamske zajednice Trebinje i izvođač radova DZG „Građevinar Fajić“ iz Mostara.

Ugovor je u prisustvu glavnog imama hafiza Sadik-ef. Fazlagića ispred medžlisa Trebinje potpisao predsjednik Izvršnog odbora Miralem Hadžimahović, a ispred izvođača radova Ekrem Maksumić.

Ovom prilikom mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović je istakao da je današnje potpisivanje ugovora i skori početak radova na obnovi džamije u Kotezima od izuzetnog značaja za Muftijstvo mostarsko imajući u vidu njenu kulturno-historijsku vrijednost.

Istakao je da je džamija u Kotezima kroz historiju bila i simbol suživota obzirom da su članovi tri religijske zajednice naseljavali ovo mjesto i njegovali lijepe komšijske relacije. Druge dvije bogomolje u Kotezima ranije su obnovljene. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2003. godine proglasila graditeljsku cjelinu - Džamija u Kotezima (Džamija Muje Kotezlije), na području općine Trebinje, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Džamija Muje Kotezlije je jedna od najstarijih džamija u Hercegovini.

Džamija je stradala 1942. godine, kada je sa nje skinut krov, a tada je srušena i mektebska zgrada u kojoj se nalazio i stan za muallima.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?