Na put prema svetim mjestima, Meki i Medini, jutros su u 7:30 minuta sa Trga Musala krenule hadžije sa područja Mostarskog muftijstva. Ispratili su ih njihove porodice i najbliži prijatelji.

Ushićenje i radost, pred njihovo najvažnije putovanje u životu, nisu krili. Uz tekbire i suze radosnice krenuli su prema Sarajevu gdje ih očekuje avionski let prema Saudijskoj Arabije. Tehničke pripreme, naglašava Suljo ef. Cikotić, njihov šerijatski vodič za ovo putovanje bile su opsežne i sistematične. „Na ovo putovanje ljudi idu s velikim ushićenjem i žarom. Pogotovo je to izraženo zbog činjenice da su oni prve hadžije nakon pauze izazvane pandemijom korona virusa. Osjećaj svih nas je zaista poseban i neopisiv“, kazao nam je ef. Cikotić.

Na hadž ove godine otputovao je i prof.dr. Jasmin Azemović. Osjećanja su mu pomiješana jer se radi o životnom putovanju. „Kad čovjek osjeti potrebu u srcu da je spreman da izvrši obavezu prema Gospodaru svjetova ponosan je i pun nade da će se vratiti bolji“, naglasio je Azemović. Velika mu je želja posjeti historijska mjesta iz historije islama na kojima je boravio Muhamed a.s., prema kojima se svakodnevno vjernici okreću u namazu, njeguju čežnju i usmjeravaju svoje misli, kao što su Kaba, Poslanikova džamija, i druga sveta mjesta. Želja u njemu, dodaje već dugo postoji, stoga je uz ostale pripreme brižno vodio računa da i u duhovnom smislu bude pripremljen za hadž.

Nusret Kaminić na hadž putuje sa svojom suprugom. Teško je mogao pronaći adekvatne riječi koje bi opisale njegove osjećaje. „Uzbuđen sam i nadam se da će nam Allah dragi ukabuliti i naš hadž primiti“, kratko je kazao. S područja mostarskog muftijstava na hadž ove godine putuje 34 vjernika. Zajednička ikrar dova proučena je u petak 17. juna. Njihov povratak u Bosnu i Hercegovinu, kako je planirano protokolom, očekuje se 19. jula.

(medzlismostar.ba)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?