JU "Fond Memorijala KS" danas je u saradnji sa Centrom za mir i multietničku saradnju i Mostar Muzejom i Memorijalom, povodom šeste godišnjice od presude Haškog tribunala u predmetu "Prlić i ostali", organizovao projekciju dokumentarnog filma "Pravda" u produkciji Centra za mir, te promociju fotomonografije "Heroji Mostara".

Film govori o udruženom zločinačkom poduhvatu presuđenom prije šest godina i borbi građana Mostara za pravdu i mir. U fotomonografiji "Heroji Mostara" dokumentovana je herojska borba za odbranu Mostara uz više od hiljadu fotografija i svjedočenja predstavnika vojne, civilne i vjerske vlasti u periodu od 1992. do 1995. godine.

Projekciji i promociji, među ostalima istaknutim zvanicama, prisustvovali su reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

Takođe, bio je prisutan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je u izjavi novinarima naglasio da su u presudama međunarodnih sudova utvrđene činjenice.

- Ja mislim da je važno govoriti istinu, govoriti onako kako jeste bilo i ni zbog čega izbjegavati tu istinu ili prelaziti preko nje. Sve ono što se dešavalo u ratu u Bosni i Hercegovini bila je jedna katastrofa za sve ljude kojima je stalo do ove zemlje. I uime sjećanja na te ljude koji su svojim životima, svojim zdravljem, djelovima tijelima platili i ovaj današnji dan mi smo dužni govoriti samo istinu - rekao je Komšić.  

Istina je, kako je dodao, takva kakve jeste i od činjenica se ne može pobjeći.

- A činjenice su utvrđene i u presudama međunarodnih sudova, pa i u ovoj o kojoj je danas riječ. Dakle, kao i u životu. Nema tu puno mudrosti. Morate govoriti istinu jer jedino istina oslobađa, jedino istina donosi i pomirenje i jednu vrstu relaksacije odnosa u Bosni i Hercegovini - naveo je Komšić, prenosi Fena.

Direktor Centra za mir i multietničku suradnju Mostar Safet Oručević rekao je da će publika imati priliku vidjeti film povodom šest godina od presude u predmetu "Prlić i ostali" i sve događaje i reakcije koje su se dogodile na taj dan.

- Gledaćemo u tom filmu i ekskluzivne snimke rušenja Starog mosta sa položaja Hrvatske vojske i HVO-a na Humu u Mostaru, a kasetu sa tim snimkom čuvao je u svom okruženju general i ratni zločinac Slobodan Praljak. Također, večeras promovišemo knjigu "Heroji Mostara", odnosno fotomonografiju, prvu koja je nastala poslije rata u kojoj se pokazuje borba, način kako je opstao Mostar. Tu su sve fotografije koje su skupili u Centru u zadnjih 20 godina - naveo je Oručević.

Naglasio je da se za istinu treba boriti, te da bi u ovoj zemlji bi bilo mnogo toga normalnije da su prihvaćene presude Suda u Hagu.   

Fond memorijala KS, kako je rekao direktor Ahmed Kulanić, i večerašnjom aktivnošću njeguje kulturu sjećanja, prezentira i govori o svim relevantnim događajima u BiH.

- Zbog toga smo s ponosom suorganizovali ovaj događaj sa Centrom za mir iz Mostara. Značajno je da imamo ovakve događaje, da diskutujemo kako bismo pokušali da izvučemo pouke za buduće generacije, lekcije iz prošlosti i na taj način da bismo mogli adekvatno da odgovaramo na sve izazove s kojima se susrećemo – dodao je Kulanić.

(Preporod.info)