U haremu Presjeka kod Nevesinja danas je klanjana dženaza-namaz Emi Ploskić, jednoj od najvećih preživjelih žrtava zločina počinjenog nad Bošnjacima Nevesinja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Zločinci su, u bjesomučnom etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva, u junu 1992. godine ubili 11 članova njene porodice.

Ubijeni su joj sinovi Hasan, Huso i Mustafa, nevjesta Hajra, petero unučadi, starosne dobi od jedne do sedam godina: Samra, Amra, Agan, Amar i Ajla, djever Avdo i sestra Mejra. Ema i njena sestra Mejra bile su udane za dva brata u porodicu Ploskić.

Rahmetli Ema je bila među prvim povratnicima u Presjeku, gdje je sa svojim komšijama i preostalom rodbinom u tišini i saburu nosila svoju bol. Do njene smrti pronađene su kosti njenih sinova, dok kosti njenih unučadi nikada nisu pronađene.

Dženazu rahmetli Emi predvodio je mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović.

- Ema se, po odredbi Gospodara svjetova, vraća Njemu, nakon života koji je ispunjen velikim kušnjama, kušnjama, koje je kao majka vjernica, majka muslimanka dostojanstveno podnosila kako žena majka muslimanka podnosi tegobu ovdašnjeg teškog života u kojem su zlotvori odnijeli ono što joj je iz srca došlo. Ona je paradigma stradanja majke na prostoru našeg Nevesinja - pored ostalog, kazao je muftija Dedović.

Podsjetio je da Ema za života nije dočekala makar trnku ovozemaljske pravde.

- Zločinci su na sudu i njima se sudi. Dobro je da će se čuti makar djelić ovodunjalučke istine, ali nema te pravde koja će moći zadovoljiti gubitak tolikih života, nevinih civilnih žrtava, običnih ljudi koji su bili vjerni  svome domu i topraku - kazao je muftija.

Ema je bila je jedan od najvećih vakifa za izgradnju džamije u Presjeci. U te svrhe uvakufila je najbolju njivu i donirala značajna novčana sredstva za njenu gradnju.

Preselila je na ahiret u 90. godini života i bila je primjer kako saburom nositi bol. Osim nje, golgote stradnja preživjela je i njena nevjesta Jasna, čija javno objavljena svjedočenja godinama potresno djeluju na bosanskohercegovačku javnost.

  • IMG_2113
  • IMG_2117
  • IMG_2124
  • IMG_2126
  • IMG_2146
  • IMG_2152
  • IMG_2191
  • IMG_2198

(Preporod.info)