U petak, 29. marta 2024. godine, mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović boravio je u ramazanskoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Stolac.

Muftija je održao hutbu i predvodio džuma-namaz u Sultan Selimovoj džamiji. U hutbi je govorio o spoznaji pravih vrijednosti i zahvalnosti na nebrojenim blagodatima, pozivajući vjernike na dosljednu primjenu Poslanikovog, a.s., sunneta – prakse.

Podsjetio je na jedan od najznačajnijih događaja u povijesti Islama, događaj Fetha – oslobođenja Meke. U tom kontekstu pojasnio je značaj dobro organizirane Zajednice, države i društva. “Bez obzira koliko jake pojedince imali, na svjetskoj sceni koja poštuje i uvažava samo standarde organiziranosti, uvezanosti, snage i moći, muslimani se ne mogu nadati jačem napretku”, poručio je muftija.

Muftija je upozorio da sujete, hirovitosti, različiti oblici nemilosrdnosti među nama, samo nam donose razdor, slabe naš saff i naše zajedništvo.

“Generacija muslimana koja teži uspjehu mora težiti ka Božijem zadovoljstvu, stalne skopčane svijesti s Njim kroz ustrajnost u ibadetima, jer ih to čini moralno čvrstim i ispravnim, čuva ih od posrnuća u grijehe, čuva od svakojakih ovodunjalučkih stranputica i zastranjenja”, istakao je muftija.

Naglasio je da se pravilnim izvršavanjem ibadeta zekata i sadekatu-l-fitra, izdvajanjem u Fond Bejtu-l-māl Islamske zajednice, organizacijski, institucionalno i materijalno jača naša Zajednica.

Nakon džuma-namaza održan je sastanak sa vođstvom medžlisa, kojem su prisustvovali i Amer-ef. Beća, drugi stolački imam, sekretar Salko Baljić, koordinator Mreže mladih Almin Pehilj i profesor Karađoz-begove medrese Suad-ef. Mujakić, ujedno i vekil stolačke tekije.