Radost zajedničkog iftara večeras su podijelili učenici i profesori Gimnazije Mostar. Zajedničkom iftaru prisustvovao je i mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović, više u svojstvu nekadašnjeg profesora ove renomirane škole već kao visoki zvaničnik Islamske zajednice.

Nimalo formaliziran sadržaj druženja i forma organizacije ovaj iftar su izdvojili od svih drugih koji se tokom mjeseca ramazana organiziraju u Mostaru i na prostorima Hercegovine.

Naime, iftarsku sofru pripremili su sami učenici i profesori na način da je svako od njih od kuće donio pripremljenu hranu i na takav način posvećenu dobrohotnost podijelio sa svojim prijateljima i kolegama. Iftaru je prethodio kratak kulturno-edukativni program u kojem su i učenici i profesori recitirali stihove poznatih bosanskohercegovačkih pjesnika i pisaca s dominantnim motivima mjeseca ramazana, kao što su stihovi Rešada Kadića, Nedžada Ibrišimovića, Muse Ćazima Ćatića, Hevaija Uskufija, Enesa Kiševića i drugih, dok su puls mladosti manifestirali izvedbom poznatih ilahija i sevdalinki.

Muftija Dedović je čestitao organizatorima na originalnoj ideju i iskazanom prijateljskom pozivu.

- Sretan sam što sam dobio poziv da večeras iftarim s vama. Ovo je jedan od načina na koji mi naše vrijeme pobožnosti pokazujemo svijetu. Naš islam je otvorni, inkluzivni islam. Islam je vjera, moral, etika, kultura i civilizacija koju je oplemenila kur'anska objava koja je došla u noći Kadra, da zabasali svijet podsjeti ko je Stvoritelj svemira, ko je Stvoritelj života i koje su to vrijednosti za koje se treba boriti na ovom svijetu - između ostalog podsjetio je muftija.

Te vrijednosti, dodao je, su vrijednosti koji oblikuju bošnjački narod kao autohtone evropske muslimane da ustrajavaju u izgradnji smislenog svijeta. U tom smislu misijska uloga Gimnazije Mostar, istakao je, paradigmatična je ideja koja afirmira otvorenost jedinstvenog i multietničkog Mostara.

Zamjenica direktorice mostarske Gimnazije Lejla Juklo naglasila je da im je bila namjera da organizacijom iftara učenici i profesori zajedničkim radnom i angažmanom osjete blagodati mjeseca ramazana.

- Čast nam je i zadovoljstvo da smo na ovakav način priredili zajednički iftar i na ovakav način obilježili jubilarnu 130. godišnjicu postojanja Gimnazije. Gimnazija je uvijek bila mjesto gdje su susreću različitosti i drugosti. Mi u tome vidimo ljepotu vrijednosti koje njegujemo - kazala je Juklo.

(H.E./Preporod.info)