U Kulturnom centru u Trebinju jučer je u organizaciji Centra za filozofiju i teologiju otvoren Šesti simpozij “Teologija u javnoj sferi”. Simpozij je otvorio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije. Otvaranju simpozija prisustvovao je i muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović sa saradnicima. 

U okviru panel diskusije na temu „Teologija – istina – pomirenje: pojam mira u svetim spisima“ učestvovao je dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović, zajedno sa prof. dr. Darkom Tomaševićem sa Katoličkog blagoslovnog fakulteta u Sarajevu i prof. dr. Vladislavom Topalovićem sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči.

Muftija je apostrofirao značaj ove panel diskusije. Naglasio je da je veliki iskorak postignut na polju razvijanja međureligijske saradnje i dijaloga uspostavom Međureligijskog vijeća u BiH. Istakao je i značaj formiranja zajedničkog master studija pod nazivom „Međureligijski studiji i izgradnja mira“, kojeg su osnovala tri teološka fakulteta u Bosni i Hercegovini: Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu; te Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči. Rekao je da je veoma bitno što se u okviru simpozija pruža prilika vjerskim zajednicama da iz svog ugla daju odgovore na određena pitanja, te da je naročito važno što o tome govore zvanični predstavnici. Najbolje ćemo učiti jedni o drugima na način da svako govori iz svoje perspektive o određenim temama, kazao  je muftija.

Zaključio je da su i pored brojnih problema i poteškoća vjerske zajednice uradile mnogo na polju izgradnje povjerenja ističući opredjeljenje da i dalje rade u tom pravcu doprinoseći kulturi mira i zajedničkog suživota.

Muftija i saradnici su u večernjim satima prisustvovali i otvaranju izložbe fotografija „Lično“ – potreti žrtava rata, čiji je autor Velija Hasanbegović.