Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u svom uredu u Bihaću je primio muftiju mostarskog mr. Salem-ef. Dedovića. Povod posjete muftije Dedovića je promocija knjige koja je održana u velikoj Sali muftijstva bihaćkog i posjeta muftijstvu bihaćkom u cilju razmjene iskustava i dogovor o nekim zajedničkim projektima.

Muftija Kudić se zahvalio muftiji Dedoviću i njegovim saradnicima na posjeti, te zvanično čestitao muftiji Dedoviću na izvanrednoj knjizi o mostarskim vakufima, a prije svega o uspjehu muftije i njegovih prethodnika i saradnika da uspješno revitaliziraju mostarske vakufe i da ih stave u prvobitnu funkciju. Posebno su hvale vrijedni, istakao je muftija Kudić, novoformirani vakufi koji su stavljeni u potpunu funkciju. Naglasio je da dva muftijstva mogu sarađivati na polju vjerskog turizma, kao i na obrazovnom planu, što je i do sada bila praksa, ali ne u dovoljnoj mjeri.

Muftija mostarski Salem-ef. Dedović se zahvalio muftiji Kudiću na organizaciji promocije njegove knjige, kao i na čestitkama, te istakao kako pitanje vakufa i novih uvakufljenja zaživljava na cijelom teritoriju BiH čestitajući posebno krajišnicima koji su veliku većinu svojih džamija renovirali ili iznova napravili vlastitim sredstvima. On je naglasio da bihaćko muftijstvo ima veliku šansu razvoja i afirmacije dobra, s obzirom na raskošne prirordne ljepote i obrazovne kapacitete u smislu medrese i fakulteta, te Univerziteta u Bihaću, kao i ljudske potencijale.

Potom je muftija Dedović poklonio muftiji Kudiću levhu Starog mosta, spomenikom kulture i simbolom po kojem je poznat ne samo Mostar, već cijela Bosna i Hercegovina.

Ovom sastanku je prisustvovao i dosadašnji muftija bihaćki Hasan-ef. Makić i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva mostarskog prof. Ilham-ef. Puce.

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović je potom predvodio džuma-namaz i održao hutbu u Gradskoj džamiji u Bihaću.

(www.muftijstvobihacko.ba)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?