Reisu-l-ulema, kao vrhovni vjerski autoritet, koji predstavlja jedinstvo dina i ummeta među muslimanima u Bosni i Hercegovini i izvan nje, u vezi s posljednjim dešavanjima u državi Crnoj Gori,  s pravom je jasno, nedvosmisleno i odgovorno stao u zaštitu života, imovine, časti i dostojanstva muslimana.

Nažalost, posljednji napadi, uvrede i provokacije, najuvredljiviji natpisi s prizivanjem neke nove Srebrenice na objektima u vlasništvu Islamske zajednice i Bošnjaka u Crnoj Gori, duboko su uznemirili i potresli sve dobronamjerne ljude u Bosni i Hercegovini.

Nikako ne smijemo pobjeći od stvarnosti i prenabregnuti činjenicu da su se u javnom prostoru pojavile ksenofobične slike i prizori, te izljevi nacionalizma i vjerske netrepeljivosti prema muslimanima.

Ne možemo se oteti utisku da se posljednji događaji nastoje relativizirati i minimizirati tvrdnjama da je riječ o politički montiranim napadima. Ne želimo uopće ulaziti u taj okvir, jer su to dužni utvrditi istražni nadležni organi.

Nas ovdje u ovom slučaju zabrinjava izljev mržnje i netrepeljivosti prema muslimanima i islamu, pred čim ne smijemo zatvarati oči, već se odgovorno suočiti s tim.

Uvaženi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je nebrojeno puta pokazao i potvrdio svoju čvrstu i ničim uvjetovanu opredjeljenost da vodi i razvija dijalog sa svim vjerskim zajednicama i različitim svjetonazorima, poštujući i uvažavajući druge i drugačije.

Iskreno se nadamo i vjerujemo da će Pravoslavna crkva kao većinska religijska zajednica pokazati visoki stepen empatije prema muslimanima u Crnoj Gori kao manjinskoj zajednici, te da će aktuelne događaje sagledavati iz pozicije napadanutih i ugroženih Bošnjaka.

Nebrojeno mnogo puta u proteklom periodu zajedno smo pokazali tu empatiju i spremnost na našem području. Stoga očekujemo da to vidimo i osjetimo i u nama tako bliskoj i dragoj Crnoj Gori.

Muftija mostarski

Salem-ef. Dedović