Hadžijski ili Kurban-bajram nam i ove godine dolazi u ljetnim danima, kada je i najveća koncentracija Bošnjaka u Trebinju što daje posebnu draž i ljepotu, ističe ef. Fazlagić.
 
Kurban-bajram muslimani širom svijeta, pa tako i trebinjski Bošnjaci, dočekuju s osjećajem radosti, veselja i ljubavi prema sebi, porodicama, prijateljima, komšijama, sugrađanima.

Koristan običaj

- Hadžijski ili Kurban-bajram nam i ove godine dolazi u ljetnim danima, kada je i najveća koncentracija Bošnjaka u Trebinju. To bajramskim danima daje jednu posebnu draž i ljepotu, posebno imajući u vidu činjenicu da smo u protekloj godini prolazili kroz težak period pandemije, koja je blokirala naše džematlije da za vrijeme bajramskih dana borave u svom rodnom gradu - kaže Sadik ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Trebinju.

Govoreći o običajima vezanim za Kurban-bajram, ef. Fazlagić kaže da na sabah-namaz odlaze muški članovi, klanjanju i bajram-namaz, a potom se vraćaju svojim porodicama i druže se uz tradicionalni bajramski ručak.

- Ipak, ako bismo govorili o razdvojenosti običaja, mogli bismo reći da je organizirano okupljanje i klanje kurbana za potrebe medresa u Bosni i Hercegovini, a koje se radi unutar same Islamske zajednice putem svih medžlisa, jedan novi i vrlo koristan običaj. Naime, meso od kurbana koristi se za ishranu učenika u internatima medresa, a kada je Hercegovina u pitanju, u internatu Karađoz-begove medrese u Mostaru - govori ef. Fazlagić.

Ovi su dani prilika da pokažemo svoju spremnost na žrtvu uime Gospodara, da žrtvujemo sebe i svoje vrijeme, svoje resurse i mogućnosti za dobrobit svih nas na ovim prostorima. Prilika je ovo i da svoju bajramsku radost podijelimo s našim porodicama, prijateljima, komšijama i svim ljudima dobre volje - poručio je ef. Fazlagić.

Naglašava da se, prema običaju, posebna pažnja poklanja prinošenju žrtve kurbana, naročito u mjestima gdje postoje realne mogućnosti da ga vjernici zakolju svojom rukom, a zatim podijele porodici, prijateljima, komšijama i siromašnima. To obično obavljaju djeca, učeći se na taj način čuvanju i njegovanju tradicije.

Značajna pomoć

Prinijeti kurban kao žrtvu dužan je svaki musliman ako za to ima mogućnosti i vremena.

Međutim, imajući u vidu visoke temperature u ovom godišnjem periodu, grad­ski tempo života, Medžlis Islamske zajednice Trebinje, u saradnji s Karađoz-begovom medresom iz Mostara, proteklih neko­liko godina vodi akciju pri­kupljanja kurbana. Ovom akcijom pruža se prilika svima onima koji nemaju mogućnost klanja kurbana u krugu svojih porodica da obave uplate za Krađoz-begovu medresu u Mostaru. Pokazalo se da ova akcija ima itekako dobar odjek kod naših džematlija, koji su prepoznali važnost uplate kurbana za mostarsku medresu, kao jednu od najvažnijih odgojno-obrazovnih ustanova u Hercegovini. Na taj način olakšavaju i rad i djelovanje Medrese, a posebno boravak njenih učenika i učenica u internatima - kaže ef. Fazlagić.

Piše: P. Mucović, Dnevni Avaz, 19.7.2021.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?